Ministerul Educației și  Cercetării
Colegiul Național ”Petru Rareș”

Proiect de atestat

Universul Marvel

marvel.jpg
Îndrumator,
prof. Marius Ududec
Întocmit,
Ioan-Cosmin Drăgoi
clasa a XII-a H

Suceava

Mai, 2022

Prezentare generala

           Universul cinematic marvel sau “Marvel Cinematic Univers” (MCU) este cea mai cunoscută franciză de filme cu super eroi bazată pe benzile desenate marvel. Filmele au ca protagoniști carectere care au apărut in benzile desenate americane. În prezent întâmplările au fost împărțite în 4 capitole. Primul capitol a debutat în 2008 cu filmul Iron Man și  s-a terminat cu un crossover în filmul The Avengers din 2012. Capitolul 2 incepe cu Iron Man 3 și conduce la finalul din Ant Man care reprezintă și expozițiunea pentru capitolul 3, care conține cele mai de succes filme cu supereroi din istorie cu un box-office total de 13,5 miliarde de dolari. Cele trei capitole reprezintă Saga Infinitului, care s-a incheiat cu concluzia din ultimul film The Avengers:Endgame care în prezent este filmul cu al doilea cele mai mari încasări de 2.8 miliarde de dolari, depășind titluri faimoase precum Titanic(1997) și StarWars:The Force Awakens(2015). Capitolul 4 se continua în prezentul de după acțiunea din Endgame și a fost inaugurat cu debutul filmului BlackWidow.

Phase1.jpg
Phase2.jpg
Phase 3.jpg

Prima parte

 

Capitolul I:

 1. Iron Man(mai,2008)

 2. The incredible Hulk(iunie 2008)

 3. Iron Man 2(mai 2010)

 4. Thor(mai 2011)

 5. Captain America:The first Avenger(iulie 2011)

 6. Marvel’s The Avengers(mai 2012)

         Primul set de filme ne introduce in universul principal în care sunt amplasate filmele, precum și personaje de bază ca Iron Man, Captain America, Thor, Hulk, Black Widow, Hawkeye, Nick Fury și War Machine și organizații precum S.H.I.E.L.D. și HYDRA. Multe dintre filmele din prima fază se concentrează pe Tesseract, un artefact extraterestru foarte puternic, care este stabilit ulterior pentru a conține una dintre cele șase pietre ale infinitului. Ultimul film, Răzbunătorii, implică ticăloșii Loki și Thanos care se aliază pentru a fura Tesseractul și a cucerii Pământul, ducând la formarea Răzbunătorilor.

           In primul Iron Man se spune povestea milionarului om de stiința, Tony Stark, care este rapit si pus sa construiasca cea mai puternica arma de razboi. Acesta reuseste sa scape din captivitate construind un costum din metal, cu dotatri foarte avansate, cu care mai tarziu jura ca va proteja lumea.

            In incredibilul Hulk, omul de știință, Bruce Banner, vânează cu disperare un remediu împotriva radiațiilor gamma care i-au otrăvit celulele și dezlănțuie forța neînfrânată a furiei din el: Hulk. Trăind în umbră - separat de o viață pe care o cunoștea și de femeia pe care o iubește, Banner se luptă să evite urmărirea obsesivă a inamicului său, generalul Thunderbolt Ross, care încearcă să-l captureze și să-i exploateze brutal puterea. Pe măsură ce toți se confruntă cu secretele care au dus la crearea lui Hulk, apare un nou adversar monstruos cunoscut sub numele de Abomination, a cărui forță distructivă o depășește chiar și pe cea a lui Hulk. Un om de știință trebuie să facă o alegere finală agonisitoare: să accepte o viață pașnică ca Bruce Banner sau să găsească eroism în creatura pe care o deține în interior.

            In  al doilea film Iron Man, inventatorul miliardar Tony Stark se confruntă cu presiuni din toate părțile pentru a împărtăși tehnologia sa cu armata, dupa ce secretul costumul sau este divulgat. El este reticent să dezvăluie secretele costumului său blindat, temându-se că informațiile vor cădea în mâini greșite. Cu Pepper Potts și Rhodos "Rhodey" alături, Tony trebuie să încheie noi alianțe și să înfrunte un nou dușman puternic, cunoscut ca si Whiplas.

            Fiind fiul lui Odin, regele zeilor nordici, Thor va moșteni în curând tronul  Asgardului. Cu toate acestea, în ziua în care urmează să fie încoronat, Thor reacționează cu brutalitate atunci când dușmanii zeilor, Giganții Frost, intră în palat, încălcând tratatul lor. Ca pedeapsă, Odin îl alungă pe Thor pe Pământ. În timp ce Loki, fratele lui Thor, planifică sa distruga Asgardul. Thor, acum parasit de puteri, se confruntă cu Destroyer, cea mai mare amenințare a sa.

            In Capitanul America:Primul Razbunator se prezinta povestea lui Steve Rogers, care s-a oferit sa participle intr-un program experimental, care il v-a transforma intr-un super soldat cunoscut ca Capitan America, creeat pentru a lupta contra infricosatoarei agentii secrete Hydra.

            Studiourile Marvel prezintă în asociere cu Paramount Pictures „Marvel's The Avengers” - echipa de super eroi –Razbunatorii-, formata din: Iron Man, Incredible Hulk, Thor, Captain America, Hawkeye și Black Widow. Când apare un inamic neașteptat care amenință siguranța și securitatea globală, Nick Fury, directorul agenției internaționale de menținere a păcii cunoscută sub numele de S.H.I.E.L.D., se trezește cu nevoia unei echipe care să salveze limeade la dezastru.

roCJlsogn0SnuFWIOAtGna5j.webp
marvel_avengers_a_day_prologue.0.jpg
thor_the_dark_world-main.jpg

A doua parte

 

Capitolul II:

 1. Iron Man 3(mai 2013)

 2. Thor: The Dark World(moiembrie 2013)

 3. Captain America: The Winter Soldier(aprilie 2014)

 4. Guardians of the Galaxy(august 2014)

 5. Avengers: Age of Ultron(mai 2015)

 6. Ant-Man(iulie 2015)

          A doua fază se concentrează pe exploatările Avengers și SHIELD de după Bătălia de la New York și, de asemenea, introduce mai mulți eroi, inclusiv Falcon, Quicksilver, Scarlet Witch, Vision, Ant-Man, Wasp și Guardians of the Galaxy (format din Star-Lord, Gamora, Drax Distrugătorul, Rocket Raccoon și Groot) și explică în continuare originea Pietrelor Infinitului. În Captain America: The Winter Soldier, se arată că grupul terorist HYDRA a funcționat în cadrul S.H.I.E.L.D., ducând la prăbușirea agenției. Acționând acum fără asistență din partea S.H.I.E.L.D., Răzbunătorii lucrează solo pentru a doborî HYDRA, dar neintenționat dau naștere unui adversar mai periculos sub forma inteligenței artificiale ostile, Ultron. 

 

Iron Man 3:

            Pune în față un industrial puternic, dar strălucit, Tony Stark / Iron Man, împotriva unui inamic a cărui întindere nu cunoaște limite. Când Stark își găsește lumea personală distrusă din mâinile inamicului său, el se angajează într-o încercare îngrozitoare de a-i găsi pe cei responsabili. Această călătorie, la fiecare pas, îi va testa puterea. Cu spatele lipit de perete, Stark este lăsat să supraviețuiască prin propriile dispozitive, bazându-se pe ingeniozitatea și instinctele sale pentru a-i proteja pe cei mai apropiați de el. În timp ce se luptă înapoi, Stark descoperă răspunsul la întrebarea care l-a bântuit în secret: face bărbatul costumul sau costumul îl face pe om?

 

Thor:The dark world:

            După Marvel Avengers, Thor luptă pentru a restabili ordinea în cosmos ... dar o rasă veche condusă de răzbunătorul Malekith revine pentru a arunca universul înapoi în întuneric. Confruntat cu un dușman pe care nici Odin și Asgard nu îl pot rezista, Thor trebuie să se angajeze în cea mai periculoasă și personală călătorie a sa de până acum, una care îl va reuni cu Jane Foster și îl va forța să sacrifice totul pentru a ne salva pe toți.

 

Captain America:The Winter Soldier:

            La doi ani după evenimentele cataclismice din New York cu The Avengers, Captain America: Soldatul de iarnă al lui Marvel, îl găsește pe Steve Rogers, alias Captain America, care trăiește liniștit în Washington, D.C. și încearcă să se adapteze la lumea modernă. Dar când un S.H.I.E.L.D. colegul este atacat, Steve se încurcă într-o rețea de intrigi care amenință să pună lumea în pericol. Unindu-și forțele cu văduva neagră, căpitanul America se luptă să expună conspirația din ce în ce mai largă, în timp ce luptă împotriva asasinilor profesioniști trimiși să-l reducă la tăcere la fiecare pas. Când se dezvăluie întreaga gamă a complotului ticălos, Căpitanul America și văduva neagră solicită ajutorul unui nou aliat, Șoimul. Cu toate acestea, în curând se vor confrunta cu un dușman neașteptat și formidabil.

 

Guardians of the Galaxy:

            O aventură spațială epică, plină de acțiune, Marvel's Guardians of the Galaxy, extinde Universul cinematografic Marvel în cosmos, unde aventurierul fierbinte Peter Quill se găsește obiectul unei vânătoare de recompense neîncetată după ce a furat un orb misterios râvnit de Ronan, un ticălos puternic cu ambiții care amenință întregul univers. Pentru a se sustrage de la persistentul Ronan, Quill este forțat să intre într-un armistițiu neliniștit, cu un cvartet de inadaptați dispariți - Rocket, un raton care aruncă armele; Groot, un umanoid în formă de copac; mortala si enigmatica Gamora; și Drax Distrugătorul, condus de răzbunare. Dar atunci când Quill descoperă adevărata putere a globului și amenințarea pe care aceasta o prezintă pentru cosmos, el trebuie să facă tot posibilul pentru a-și aduna rivalii cu șireturi pentru o ultimă poziție disperată - cu soarta galaxiei în echilibru.

Avengers:Age of Ultron:

Studiourile Marvel prezintă Avengers: Age of Ultron, urmărirea epică a celui mai mare film Super Hero din toate timpurile. Când Tony Stark încearcă să înceapă un program latent de menținere a păcii, lucrurile se strică și cei mai puternici eroi ai Pământului, inclusiv Iron Man, Captain America, Thor, Hulk, Black Widow și Hawkeye, împreună cu sprijinul lui Nick Fury și Maria Hill sunt puse la final testează pe măsură ce soarta planetei stă în balanță. Pe măsură ce ticălosul Ultron apare, rămâne la latitudinea Răzbunătorilor să-l oprească de la punerea în aplicare a teribilelor sale planuri, iar în curând alianțele neliniștite și acțiunile neașteptate deschid calea unei aventuri globale epice și unice.

 

Ant-Man:

            Următoarea evoluție a Universului cinematografic Marvel aduce un membru fondator al The Avengers pe marele ecran pentru prima dată cu „Ant-Man” a studiourilor Marvel. Înarmat cu abilitatea uimitoare de a se micșora, dar de a crește puterea, maestrul hoț Scott Lang trebuie să-și îmbrățișeze eroul interior și să-și ajute mentorul, doctorul Hank Pym, să protejeze secretul din spatele spectaculosului său costum Ant-Man de o nouă generație de amenințări falnice. . Împotriva obstacolelor aparent insurmontabile, Pym și Lang trebuie să planifice și să scoată un jaf care va salva lumea.

camerica.jpg
guardians.jpg
ant man.jpg

Partea a treia

 

Capitolul III:

 1. Captain America: Civil War

 2. Doctor Strange

 3. Guardians of the Galaxy Vol.2

 4. Spider Man: Homecoming

 5. Thor:Ragnarok

 6. Black Panther

 7. Avengers: Infinity War

 8. Ant-Man and The Wasp

 9. Captain Marvel

 10. Avengers: Endgame

 11. Spiderman: Far From Home

        Faza a treia este setată într-un timp de discordie generat de după atacul lui Ultron împotriva Pământului. Odată cu opinia publică a supereroilor din ce în ce mai împărțiți, Răzbunătorii se fragmentează. În mijlocul frământărilor Răzbunătorilor, sunt introduse o serie de eroi noi, precum Doctor Strange, Black Panther, Mantis, Spider-Man, Valkyrie, Okoye, Shuri și Captain Marvel. Complotul lui Thanos pentru a colecta toate Pietrele Infinitului, care a început târziu în prima fază, este încheiat în această saga.

 

Căpitanul Americii: Războiul Civi:

         Il găsește pe Steve Rogers conducând noua echipă de Avengers în eforturile lor continue de a proteja umanitatea. Dar, după un alt incident care implică Răzbunătorii, rezultă daune colaterale, presiunea politică crește pentru a instala un sistem de responsabilitate, condus de un organism de conducere pentru a supraveghea și a direcționa echipa. Noul statu quo îi rupe pe Răzbunători, rezultând două tabere - una condusă de Steve Rogers și dorința sa ca Răzbunătorii să rămână liberi să apere umanitatea fără interferența guvernului, iar cealaltă în urma deciziei surprinzătoare a lui Tony Stark de a sprijini supravegherea și responsabilitatea guvernului

 

Doctorul Strange:

      Prezinta povestea neurochirurgului renumit în lume Dr. Stephen Strange a cărui viață se schimbă pentru totdeauna după ce un accident auto oribil îi fură folosirea mâinilor. Când medicina tradițională nu reușește, este forțat să caute vindecare și să spere într-un loc puțin probabil - o enclavă misterioasă cunoscută sub numele de Kamar-Taj. El află repede că acesta nu este doar un centru de vindecare, ci și prima linie a unei bătălii împotriva forțelor întunecate nevăzute, îndreptate spre distrugerea realității noastre. În scurt timp, Strange - înarmat cu puteri magice nou dobândite - este obligat să aleagă dacă să se întoarcă la viața sa de avere și statut sau să lase totul în urmă pentru a apăra lumea ca fiind cel mai puternic vrăjitor din existență.

 

Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017)

       Marvel's Guardians of the Galaxy Vol. 2 continuă aventurile echipei în timp ce traversează marginile exterioare ale cosmosului. Gardienii trebuie să lupte pentru a-și menține noua familie laolaltă, în timp ce dezvăluie misterele adevăratei filiații a lui Peter Quill. Vechii inamici devin aliați noi și personajele preferate de fani din benzile desenate clasice vor veni în ajutorul eroilor noștri pe măsură ce Universul Cinematic Marvel continuă să se extindă. 

 

Spider-Man: Homecoming (2017)

       Un tânăr Peter Parker / Spider-Man, care și-a făcut debutul senzațional în Captain America: Civil War, începe să-și navigheze noua identitate ca super-erou în Spider-Man: Homecoming. Emoționat de experiența sa cu Răzbunătorii, Peter se întoarce acasă, unde locuiește cu mătușa sa May, sub privirea atentă a noului său mentor Tony Stark. Peter încearcă să se întoarcă în rutina sa zilnică normală - distras de gândurile de a se dovedi a fi mai mult decât un prietenos cartier al tău Spider-Man - dar atunci când Vulture apare ca un nou ticălos, tot ceea ce Peter deține cel mai important va fi amenințat.

 

Thor: Ragnarok (2017)

           Thor este închis de cealaltă parte a universului fără ciocanul său puternic și se află într-o cursă contra timpului pentru a reveni la Asgard pentru a opri Ragnarök - distrugerea lumii sale de origine și sfârșitul civilizației asgardiene. - de mâna unei noi amenințări atotputernice, nemiloasa Hela. Dar mai întâi trebuie să supraviețuiască unui concurs de gladiatori mortali care îl pune în fața fostului său aliat și al lui Avenger - Incredibilul Hulk


 

Black Panther (2018)

      Black Panther din Marvel Studios îl urmărește pe T'Challa care, după evenimentele din Captain America: Civil War, se întoarce acasă în națiunea africană izolată, avansată tehnologic, Wakanda, pentru a-i lua locul ca rege. Cu toate acestea, când un vechi inamic reapare pe radar, puterea lui T'Challa în timp ce King și Black Panther sunt testate atunci când este atras într-un conflict care pune în pericol întreaga soartă a lui Wakanda și a lumii. 

 

Avengers: Infinity War (2018)

          O călătorie cinematografică fără precedent de zece ani în devenire și care se întinde pe întregul univers cinematografic Marvel, „Avengers: Infinity War” al studiourilor Marvel aduce pe ecran cea mai mortală confruntare din toate timpurile. Pe măsură ce Răzbunătorii și aliații lor au continuat să protejeze lumea de amenințări prea mari pentru a fi supuse unui erou, un nou pericol a apărut din umbrele cosmice: Thanos. Un despot al infamiei intergalactice, scopul său este de a colecta toate cele șase pietre ale infinitului, artefacte de putere inimaginabilă și de a le folosi pentru a-și provoca voința răsucită asupra întregii realități. Tot ceea ce au luptat Răzbunătorii a dus până în acest moment - soarta Pământului și existența în sine nu au fost niciodată mai incerte.

 

Ant-Man and the Wasp (2018)

            Din Universul Cinematic Marvel vine un nou capitol care prezintă eroi cu abilitatea uimitoare de a se micșora: Ant-Man and the Wasp. În urma Căpitanului America: Războiul Civil, Scott Lang se confruntă cu consecințele alegerilor sale ca supererou și tată. În timp ce se luptă să-și echilibreze viața de acasă cu responsabilitățile sale de Ant-Man, el se confruntă cu Hope van Dyne și Dr. Hank Pym cu o nouă misiune urgentă. Scott trebuie să îmbrace din nou costumul și să învețe să lupte alături de The Wasp, în timp ce echipa lucrează împreună pentru a descoperi secrete din trecutul lor.

 

Captain Marvel (2019)

         Situat în anii 1990, Captain Marvel Marvel Studios este o aventură cu totul nouă dintr-o perioadă nevăzută anterior în istoria Universului Cinematic Marvel, care urmează călătoria lui Carol Danvers pe măsură ce devine unul dintre cei mai puternici eroi ai universului. În timp ce un război galactic între două rase extraterestre ajunge pe Pământ, Danvers se găsește pe ea însăși și un mic cadru de aliați.

 

Avengers: Endgame (2019)

       Cursul grav al evenimentelor puse în mișcare de Thanos care a distrus jumătate din univers și a fracturat rangurile Avengers îi obligă pe răzbunătorii rămași să ia o poziție finală în marea concluzie a Marvel Studios cu privire la douăzeci și două de filme, Avengers: Endgame.

 

Spider-Man: Far From Home (2019)

          Peter Parker revine în Spider-Man: Far From Home, următorul capitol din seria Spider-Man: Homecoming! Cartierul nostru prietenos, Super Hero, decide să se alăture celor mai buni prieteni ai săi, Ned, MJ și restul bandei într-o vacanță europeană. Cu toate acestea, planul lui Peter de a lăsa super eroicii în urmă pentru câteva săptămâni este rapid eliminat atunci când acceptă cu amărăciune să-l ajute pe Nick Fury să descopere misterul mai multor atacuri de creaturi elementare, creând ravagii pe tot continentul!

doctors.jpg
cmarvel.jpg
panther.jpg
spider.jpg

Partea a patra

 

Capitolul IV:

 1. Black Widow (iulie 2021)

 2. Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (septembrie 2021)

 3. Eternals

 4. Spider-Man: No Way Home

 5. Doctor Strange in the Multiverse of Madness

 6. Thor: Love and Thunder

 7. Black Panther: Wakanda Forever

         Faza a patra de filme cu supereroi marvel a avut un succes uimitor cu primele doua lansari filmele Black Widow și Shang-Chi și legenda celor zece inele. Deja s-au anunțat peste 7 noi filme cu supereroi programate sa fie lansate in 2022 si 2023. În aceasta faza se pune accentul pe intamplarile de după Avengers:Endgame și se pune problematica multiversurilor.
 

main-qimg-900c5e73362e64c2ca2420556ff38469.jfif

Argumentarea alegerii temei

 

        Am ales această temă deoarece vizionarea filmelor cu supereroi a reprezentat o pasiune pentru mine încă de când eram mic. Am copilărit alături de caractere precum: Iron Man, Captain America și Thor, iar oportunitatea de a-mi prezenta una dintre pasiuni prin intermediul temei de atestat, a reprezentat o portiță prin care am putut să-mi expun cunioștințele legate de filmele cu supereroi și chiar să-mi extind cunoștințele legate de Universul Marvel.

            În această lucrare, am ales să vorbesc despre povestea fircărui film în particular, dar și despre povestea globală, care duce la lansarea celor mai populare filme cu supereroi, filmele Răzbunatorii. Am decis sa prezint câte un scurt review, despre fiecare film din cele patru faze marvel, în care să prezint intriga și deznodamântul filmului. Lucrarea se axează pe prezentarea firului narativ principal din Saga Marvel si evidențierea detaliilor semnificative care au condus la finalul glorios din Avengers:Endgame, film care a concluzionat 11 ani de cinematografie cu supereroi.  

Webografie

Mama mia